INTERVIEW MARIJN HULSEGGE

Een paar uurtjes extra slaap helpt het herstel enorm.

INTERVIEW MARIJN HULSEGGE

Wie of wat heeft jou geïnspireerd om vegan runner te worden?

Mijn eerste aanraking was in oktober 2014. Er werd in de Facebookgroep vegan sporters een startbewijs aangeboden voor de halve marathon van Amsterdam. Ik had toen al zeker, op voetbal na, twee jaar niet meer hardgelopen. Ik had geen plannen, mijn basisconditie is altijd al wel goed geweest, dus ik bedacht mee te doen. De ochtend erna naar Amsterdam, als ruilmiddel trakteerde ik op een ontbijtje bij bagel & beans en uiteindelijk heb ik daar een prima race gelopen. Een paar maanden later ben ik begonnen met trainen en toen kon ik in juni 2015 opnieuw een startnummer overnemen, dit keer voor de 4 EM van Zwolle. Deze liepen we uiteindelijk met een groepje van acht vegan runners. Dit vond ik zo leuk, dat ik sindsdien probeer om er bij elke wedstrijd bij te zijn.

 

Wat is je drijfveer om iedere keer weer je schoenen aan te trekken en te lopen in alle weersomstandigheden?

Als het heel donker is, veel wind of regen, is meestal mijn intrinsieke motivatie laag. Ik push mijzelf dan toch om te gaan, omdat ik sterk geloof in het structureel blijven doortrainen om voortgang te blijven boeken. Een gemiste training kun je later niet weer inhalen. Ik wil ontdekken hoe goed ik uiteindelijk kan worden in hardlopen en daarvoor ben ik bereid tijd vrij te maken en ook te lopen wanneer m’n zin laag in.

 

Wat is je favoriete schoen?

Ik train altijd op wedstrijdschoenen, met een lage drop en hoe lichter hoe beter. Op het moment wissel ik nog acht verschillende paar schoenen af, voor elk soort training een ander paar. Mijn favoriete schoen is echter nog overduidelijk m’n Adidas Adipure Ambition 3 spikes. Wanneer ik deze aantrek voel ik me licht en snel. Ik draag deze alleen bij zware baantrainingen en -wedstrijden, dat geeft toch een psychologische boost.

 

Wat is jouw hersteltip?

Na een zware training of wedstrijd op tijd naar bed gaan. Een paar uurtjes extra slaap helpt het herstel enorm. In de vakantie is er ook niets mis met een siësta. 

 

Je hebt twee marathons gehaast, zonder er zelf één gelopen te hebben. Hoe doe je dat? Waarom wilde je dit doen en wat maakt jou een goede haas?

Ik loop bijna dagelijks hard, daarmee heb ik een goed duurvermogen opgebouwd. Daarmee kon ik, ondanks dat ik trainde voor de 5km, alsnog zonder te veel te hoeven inspannen een marathon hazen. Ik zat te denken om in het voorjaar zelf een marathon voluit te doen. Toen zag ik dat er voor de marathon Eindhoven en Amsterdam gezocht werd voor pacers voor een

 

Ben je een prestatie- of plezierloper?

Een prestatieloper. Ik heb bijna altijd wel zin om te gaan hardlopen, echter haal ik het meeste voldoening aan de voortgang dat ik bij mezelf zie en de wedstrijden die ik loop. Als ik geen voortgang meer zou zien zou ik in ieder geval een stuk minder vaak hardlopen.

 

Je staat erom bekend dat je graag met berekeningen en schema’s werkt. Waarom? Wat levert dit je op? En kun je uitleggen hoe dit er in de praktijk uitziet? Ga je nooit zomaar de deur uit voor ‘een lekker rondje’? Zit achter elke training een uitgekiend plan?

Achter elke training of loopje dat ik doe wil ik voor mijzelf duidelijk hebben wat het doel is van de training en wat het mijn conditie oplevert. Ik train ongeveer in zes maanden naar een belangrijke wedstrijd toe. Hierop periodiseer ik mijn trainingen en wedstrijden. Stel ik train naar een 5.000m loop toe. Dan werk ik van de extremen snelheden naar specifiek toe. Zo zal ik de eerste maanden voornamelijk veel omvang maken, op marathon-tempo trainen, pure sprintsnelheid verbeteren en m’n techniek bijschaven. Hierna zal ik de focus verleggen naar meer trainen op 800-1600m wedstrijd tempo en trainen rond het tempo dat ik tijdens een wedstrijd ongeveer een uur kan volhouden (lactaatdrempel). Hierna zal ik de focus verleggen naar m’n 3km- en 10km-wedstrijdtempo, om uiteindelijk in de laatste weken specifiek op m’n 5km-doeltempo te gaan trainen. Ik pas het schema tussendoor vaak aan en let daarbij heel goed op hoe ik me op de betreffende dag en week voel. Wedstrijden bereid ik ook graag goed voor, ik wil weten waar de keerpunten zitten, waar de hoogtemeters liggen, waar er een tegenwind verwacht wordt, hoeveel andere ongeveer op mijn tempo zullen lopen etc.  

 

Wat is jouw grootste blunder?

Ik ga vaak last-minute weg. Voor wedstrijden is dit wel een gevaarlijke eigenschap. Zo deed ik mee aan een 28 km trail, echter was ik behoorlijk vertraagd. Doordat ik met de bus kwam, moest ik nog enkele kilometers naar de start lopen. Door tijdtekort heb ik dit in een behoorlijk hoog tempo moeten doen. Helaas was dit niet de eerste keer en zal het ook niet de laatste keer zijn dat dit voorkomt.

 

Met welk gevoel sta je in het startvak voor aanvang van een wedstrijd?

Op het moment best koud, aangezien ik wedstrijden altijd in een hemdje loop. ;-) Verder ben ik altijd lekker gespannen en heb ik zin om te gaan. Ik herinner mezelf nog even om niet te snel te starten.

 

Heb je wel eens te maken gehad met een teleurstelling? Zo ja, wat voor teleurstelling en hoe ga je daarmee om?

Het komt weleens voor dat ik een zware training niet volledig uitvoer. Dit komt doordat ik de eerste herhalingen op een te hoog tempo start of nog niet genoeg was uitgerust. Na zo een training ben ik prikkelbaar en chagrijnig. Na een paar uurtjes brommen leg ik me er wel bij neer.

 

Heb je hardloopgewoontes?
Wanneer ik in de ochtend of middag train drink ik vooraf koffie. Verder houd ik ervan om bij de meeste loopjes dezelfde routes te blijven lopen en Chantal is een tikkie maf.

 

Ken je je grens of ga je daar wel eens overheen?
Volgens m’n achillespees ging ik vorige week over m’n grens heen. Twee dagen op de crosstrainer en m’n achilles vond me weer lief en gaf me groen licht om door te trainen.

 

Wat is je ultieme droom op hardloopgebied? En je eerstvolgende doel?
Mijn ultieme droom op hardloopgebied zou zijn om mee te doen op competitief niveau aan internationale wedstrijden. Als ik over een jaar of twee à drie mee kan doen aan de NK 5000m zou ik ook heel blij worden. 

Vegan Runners Nederland wordt mogelijk gemaakt door:
Wil je ons ook sponsoren? Klik hier!